Minden, amit az aszimmetrikus arcról tudni kell

Mudra Móni
arctornaszépségegészség
Aszimmetrikus megereszkedett arc

Az emberi testen kivétel nélkül felfedezhető valamilyen aszimmetria, ami lehet valamilyen velünk született csontalapú vagy méretbeli különbség, de kialakulhatnak betegségek, sérülések vagy egyéb rendellenességek hatására is. Fiatalon, amikor izmaink még erősek, és az arcunk zsírszövettel van kipárnázva, a finom csontalapú aszimmetriák szinte észrevétlenek. Az idő múlásával azonban ezek a különbségek egyre inkább feltűnőbbé válnak. Ilyen gyakran látható jelenség például a ferde orr, a megereszkedett szemöldök és felső szemhéj, vagy az arc egyik oldalán a lejjebb csúszott orca és mélyebb orr melletti barázda.

A csontalapú aszimmetria mellett az arc izmaiban is lehetnek különbségek az arc oldalai között, amit okozhat például maga a csont aszimmetriája, az egyoldalú rágás, az egyoldalú mimika, botox vagy ritkábban bénulás. Izombeli különbségek esetén, mivel az edzettebb izmokat erőteljesebben használjuk például rágásnál, beszédnél vagy mimika során, idővel egyre nagyobb eltérés lesz a két oldal izmai között. Botox kezelés során vagy bénulás miatt nem használt izmok pedig fokozatosan sorvadhatnak. Gondolj csak arra, amikor valakinek a karját gipszbe teszik, és azt négy-öt hétig nem tudja használni. A gipsz eltávolítása után szembetűnő lesz a két kar közötti különbség: a kényszerpihenő miatt az izmok sorvadnak, így a sérült kar jóval vékonyabb lesz. (Ebből a szempontból a botox rendkívül kedvezőtlen választásnak tűnik. Ugye?)

Amikor workshopokon, tréningeken vagy egyéni konzultációkon az arc izmaival dolgozunk, legtöbbször már néhány gyakorlat után kiderülnek az eltérések. Az elmúlt években nálam tanult sok száz résztvevő közül körülbelül 97%-nak volt aszimmetrikus az arca. A felfedezett eltérések egy része még nem volt jelentős, de sajnos célzott erősítés nélkül ezek egyre nagyobb aszimmetriához vezetnek, amit később csak kitartó munkával lehet korrigálni.

Összefoglalva tehát, minél előbb felfedezzük az arc izomzatának eltéréseit, annál kevesebb erőfeszítéssel tudjuk helyreállítani a szimmetriát a két oldal között. Az arcizmok tudatos erősítése nemcsak esztétikailag teszi szebbé az arcot, de a megereszkedés elkerülésével megelőzhetjük a ráncok korai kialakulását is.


Próbáld ki a Joyo: Arctorna Mónival programot, most még 50% kedvezménnyel!