Amit a béta-karotinról tudni érdemes

Mudra Móni
egészségszépség

A béta-karotin egy természetes vegyület, amely számos zöldség és gyümölcs, mint például a sárgarépa, a sütőtök és a spenót élénk színéért felelős. A béta-karotin egy fontos antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben.

Napi béta-karotin szükségletünk 2-4 milligramm, de ha valaki három héten át napi 30 milligrammot visz be, a bőre enyhén narancsszínűvé válhat. Ezt elérhetjük napi fél kilogramm nyers sárgarépa vagy frissen préselt répalé fogyasztásával, vagy akár gyógyszertári kapszulákkal is.

Szimpátia

Egy vizsgálatban a résztvevőknek különböző arcokat mutattak fényképen. Arra kérték őket, hogy válasszák ki, melyik bőrszín vonzza őket. Az enyhén narancsszínű (karotinos) arcok jobban bejöttek nekik, mint az erősen napbarnítottak. (Tudtad, hogy Steve Jobs, az Apple volt vezére egy időben csak sárgarépán élt, és élénk narancsos árnyalatú volt a bőre?)

Napvédelem

A béta-karotin fogyasztása nemcsak a szimpátiát növeli, hanem fokozza a bőr védelmét a nap káros UV-sugaraival szemben, csökkenti a napégés esélyét és segíti a barnulást is. (A napallergiásoknak érdemed nyaralás előtt béta-karotint szedni, így még hatékonyabban védekezhetnek.)

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a béta-karotin segíthet a bőr védelmében, de nem helyettesíti a megfelelő napsugárzástól való védelmet. Ajánlott a napvédő krémek használata és a napozás korlátozása is.

Szépség és egészség

A béta-karotin másik nagy előnye, hogy az A-vitamin legfontosabb előanyaga: az emberi szervezet képes a béta-karotint A-vitaminná alakítani, amely létfontosságú a normális látás fenntartásában, a bőr és a nyálkahártyák egészséges működésében, az immunrendszer támogatásában és a sejtnövekedés elősegítésében.

Egészségügyi szempontból elegendő naponta egy-két sárgarépát megenni. Ha egy csepp étolajat is fogyasztunk hozzá, az javítja a felszívódását a bélből. A béta-karotin megtalálható a sárgarépán kívül számos más zöldségben és gyümölcsben, például a spenótban, a kelkáposztában, a paprikában, az édesburgonyában, a céklában és a narancssárga színű gyümölcsökben, mint a datolyaszilva, a sárgabarack, a homoktövis, a nektarin és a mangó. Ezek mind hozzájárulnak a béta-karotin bevitelehez, ami elősegíti a bőr egészséges, természetes színét és védőfunkcióit, valamint számos más egészségügyi előnyt is biztosítanak.

Extra tipp

A likopin nevű karotinoid szintén kiváló fegyver a szabad gyökök ellen, és segíthet a nap káros UV-sugaraival szemben. A likopin a paradicsomban (különösen a sűrített paradicsomban) található meg nagy mennyiségben, ez felelős a paradicsom jellegzetes vörös színéért.


Próbáld ki a Joyo: Arctorna Mónival programot, most még 50% kedvezménnyel!