Mi a különbség a nyújtás, az izomfejlesztés és az izomlazítás között?

Mudra Móni
szépségarctornajoyo

Egyre gyakrabban találkozhatunk az interneten különböző módszerekkel, melyek egymáshoz hasonló üzenetekkel ígérik az arc természetes fiatalítását. Ilyen például a mostanában felkapott arcjóga (aminek az elnevezését nem értem, hacsak nem marketing szempontból vizsgálom), az arctorna, vagy például a közösségi médiában is egyre többet megjelenő fiatalító arcmasszázs. Mindegyik ugyanazt ígéri: vagyis a ráncok kisimulnak, az arc tónusos, feszes és fiatalos lesz. Vizsgáljuk meg, hogyan működnek ezek az egyre népszerűbb természetes arcfiatalító módszerek, melyik milyen problémákra ad megoldást, és hogyan döntsük el az egyre nagyobb reklámzajban, hogy melyik a nekünk való.

Nyújtó gyakorlatok

A nyújtó gyakorlatok főként a mozgástartomány növelésére, és az izmok rugalmasságának javítására valók. A rendszeres nyújtás helyreállítja az edzés során megrövidült izmokat, és csökkenti az izomfeszültséget. Az edzés utáni nyújtás csökkenti az erős izommunka alatti sérülések kockázatát, és segít a regenerációban.

Az arcon a tartósan feszült, vagy rövidült izmok esetén hamarabb megjelennek a mimikai ráncok, és kedvezőtlen hatása lehet például a beszédben is. A folyamatos izomfeszülés számos más problémát is okozhat, mint például: fejfájás vagy migrén, állkapocs problémák, izomgyulladás vagy aszimmetria. A feszült arcizmokat gyakran stressz, szorongás, helytelen tartás, illetve személyre szabott gyakorlatok hiánya okozza.

Tipp

Nemcsak edzés után, hanem napközben is ajánlott a rendszeres nyújtás, beleértve az arcot is.

Izomfejlesztő gyakorlatok

Az izomfejlesztő gyakorlatok célja az izmok erősségének és méretének növelése. Az erősítő gyakorlatok jóval nagyobb intenzitást és erőfeszítést igényelnek, mint a nyújtás. Az arc izmainak gyengesége és méretcsökkenése hosszú távon tónusvesztéshez, megereszkedéshez, ráncosodáshoz és látható aszimmetriához vezet.

Izomtömeget (az arcon is) kizárólag intenzív izommunkával lehet növelni. Az arcizmok 1-2 milliméteres tömegnövekedése képes a barázdák feltöltésére, a ráncok kisimítására és az arc megemelésére. Az arctorna javítja az arc formáját és egészségét, korrigálja az aszimmetriát, hozzájárul a zsírégetéshez, és növeli az önbizalmat, valamint a jó közérzetet.

Tipp

Ahogyan a test edzésénél is fontos a gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanulása, úgy az arc izmainak fejlesztéséhez is elengedhetetlenek az alapismeretek. Tanuld meg jól az alapokat, hogy gyorsabban érhesd el a kitűzött célt, anélkül, hogy kárt tennél az arcodon!

Izomlazító technikák

Az izomlazító technikák általában az izmok feszültségének csökkentésére, és a fájdalom enyhítésére irányulnak. Ezek közé tartozik a masszázs, a hőterápia (például meleg törölköző vagy fürdő), a relaxációs technikák (például a mély légzés vagy a progresszív izomlazítás), vagy az önmasszázs eszközök, mint például a hengerek. Bármilyen lazító technika használata szuper, de ezeket kizárólag lazításra, és a stressz csökkentésére ajánlom.


Az izomlazító technikáknak számos pozitív hatásuk van az arcra is:

A helyesen végzett arcmasszázs megelőzheti vagy csökkentheti a ráncok kialakulását, amelyek gyakran a stressz és az izomfeszültség eredményeképpen alakulnak ki. Továbbá javítja a bőr vérellátását, amely hozzájárul a bőr egészségéhez és ragyogásához, és a feszült izmok ellazításával átmenetileg csökkentheti a stresszt és a fájdalmat.

Tipp

Arctorna után levezetésként érdemes egy gyors, simító masszázst alkalmazni, ami nemcsak az izmokat lazítja, hanem a bőrt és a lelket is kényezteti.

Összegzés

Egy igazán hatékony arcfiatalító módszer mindhárom technikát használja az edzések során: az izomfejlesztő gyakorlatok növelik az izomerőt és az izomtömeget, a nyújtó gyakorlatok javítják a rugalmasságot és segítenek a sérülések megelőzésében, míg az izomlazító technikák segítenek az izmok ellazításában és a regenerációban.

Az általam tanított arctorna a megfelelő nyújtás és lazítás mellett az izmok erősítésére és tömegnövelésére fókuszál.


Próbáld ki a Joyo: Arctorna Mónival programot, most még 50% kedvezménnyel!