Hogyan változnak az izmok, ahogy öregszünk?

Az izmok állapota, ereje és rugalmassága kulcs fontosságú a fiatalos, egészséges és minőségi élet fenntartásához. És ez igaz az arc izmaira is.

Mudra Móni
szépségegészség

Az öregedés folyamatában az izmok is különböző változásokon mennek keresztül. Idővel az izomrostok száma és mérete fokozatosan csökken, ami az izmok tömegének és erejének fogyatkozását okozza. Ezt a folyamatot számos tényező befolyásolhatja, mint például a genetika, az életmód vagy hormonális változások.

A természetes öregedés minden izmot érinti a testen, beleértve az arcizmokat is. A tudatos izomaktivitás és a nyújtás hiánya nemcsak izomtömeg vesztéssel, hanem izomtónus csökkenéssel is jár, amely az izmok rugalmasságának és feszességének kedvezőtlen változásához vezet. A csökkenő izomtónus pedig az izmok sérülékenységének növekedésével, mozgásbeli korlátokkal és az életminőség romlásával járhat.

A 30-as éveink elején kezdődő izomváltozások általában lassabban és fokozatosan jelentkeznek, és nem mindenki tapasztalja őket ugyanolyan mértékben. Míg a testen az izmok gyengülése a nagyobb tömegek miatt jóval később érzékelhető, az arcon a felső szemhéjak megereszkedésével ugyanaz a folyamat már sokkal korábban tetten érhető.

Az izomtömeg csökkenése egy természetes és elkerülhetetlen folyamat, de rendszeres és változatos erősítő edzésekkel, nyújtással és kiegyensúlyozott étrenddel jelentősen lelassítható. Az arc és a test izmainak tudatos edzése segíthet az izmok tömegének és tónusának megőrzésében, javításában és ezáltal az izomgyengeség is jelentősen csökkenthető. A szervezet számára szükséges tápanyagok biztosításával pedig nagymértékben hozzájárulhatunk az izmok egészséges működéséhez, fejlődéséhez.

5 táplálkozási tipp az egészségesebb izmokért

  1. Fogyassz magas fehérjetartalmú ételeket: az izmok építőköve a fehérje, ezért fontos, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk belőle. A magas fehérjetartalmú ételek közé tartozik a hús, a hal, a baromfi, a tojás, a hüvelyesek, a joghurt és a sajt.
  2. Táplálékkiegészítők: az izomépítéshez szükség lehet táplálékkiegészítőkre, különösen akkor, ha az étrend nem biztosít elegendő mennyiségű fehérjét vagy más fontos tápanyagokat.
  3. Fogyassz jó minőségű zöldségeket és gyümölcsöket: a zöldségek és gyümölcsök antioxidánsokat és egyéb tápanyagokat tartalmaznak, amelyek elősegíthetik az izmok egészségét.
  4. Fogyassz egészséges zsírokat: az egészséges zsírok, mint például az omega-3 zsírsavak, segíthetnek az izomgyulladások csökkentésében és az izomzat egészségének megőrzésében. A halak, a diófélék, az olajbogyó és az avokádó jó forrásai az egészséges zsíroknak.
  5. Igyál sok vizet: az izmok egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság, ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk.
Tipp

Fontos, hogy megtaláld a neked megfelelő változatos mozgásformákat, amelyek hatékonyan kiegészítik egymást, és sérülésmentesen segítenek elérni a kitűzött célt. Érdemes eleinte szakemberrel együtt dolgozni (akivel működik a kémia), mert egy jó edző nemcsak a gyakorlatok helyes kivitelezésében és hatékonyságában segít, hanem folyamatosan motivál, kijavít és tovább visz akkor is, amikor alábbhagy a lelkesedésed.


Tornázd feszesre az arcodat!

Regisztrálj a Joyo arctorna programba, ahol saját tempódban haladva megtanítalak arctornázni és vezetett edzésekkel segítem a szépülésedet. Most bevezető áron, 50% kedvezménnyel az első 500 előfizetőnek.

Ha személyesen velem szeretnél arctornázni, gyere el a következő Arctorna Mónival workshopra, vagy jelentkezz a szeptemberben induló tréningre!