Bőrünk titkai: Dermisz, hypodermisz és a cellulitisz

Mudra Móni
szépségegészség

A Bőrünk titkai című sorozat második részében a bőr öregedésének legjelentősebb változásairól és a nők egyik legrettegettebb problémájáról, a cellulitiszről olvashatsz.

Második szint: A dermisz (irha)

A dermisz az emberi bőr középső rétege, amely a bőr vastagságának nagy részét adja. Míg a külső réteg mindössze 0,05-0,1 milliméter vastag, addig az irha körülbelül két milliméter vastag. Ez a réteg fontos szerepet játszik a bőr integritásának és tartósságának fenntartásában. A dermisz tartalmazza az idegvégződéseket az érzékeléshez, a verejtékmirigyeket a hőszabályozáshoz és a faggyúmirigyeket az olajtermeléshez. A hajhagymák gyökerei szintén az irhához kapcsolódnak. Bőrünk középső rétegében található az immunrendszerünk egyik előőrse is, valamint ezen a szinten történik a tápanyagok és az oxigén szállítása a véredényekben, amelyek tápanyagokat biztosítanak az epidermisznek, így segítve a bőrrétegek egészségének fenntartását.

A bőr öregedésének legjelentősebb változásai szintén az irhában zajlanak. Ezek a változások elsősorban a fibroblasztokat, a kötőszöveti sejteket, és az általuk termelt kollagén és elasztin rostokat érintik. A kollagén szívós fehérjeszálakból áll, amelyek stabilitást és szakítószilárdságot adnak a bőrnek, míg az elasztin nyújthatóságot biztosít, hasonlóan az elasztikus szálakkal megerősített ruhához. Sajnos ezek a rostok elsősorban életünk első éveiben képződnek nagymértékben, ezért fontos vigyázni rájuk. Ne gyorsítsuk az öregedést például napozással, dohányzással, sok stresszel, kevés alvással, egészségtelen táplálkozással vagy kevés mozgással, mert így rugalmas rostjaink jóval gyorsabban pusztulnak.

Az idősödő bőrben nemcsak a kollagén és elasztin rostok száma csökken, hanem az erek szerkezete is megváltozik. Az ereket rugalmas szálak veszik körül, és ezek is fokozatosan öregednek és gyengülnek: a véredények az idő előrehaladtával elveszítik képességüket a teljes összehúzódásra, így azok piros hajszálerek formájában válnak láthatóvá a bőr felszínén. Összességében tehát a dermisz fontos szerepet játszik a bőr egészségének fenntartásában, és a bőr öregedési folyamatainak szabályozásában.

Harmadik szint: A hypodermisz (bőralja)

A bőr legmélyebb rétege a bőralja, amely a felhám és az irha alatt helyezkedik el. Elsődleges szerepe a test hőszigetelése, amely segít megőrizni a test hőmérsékletét. Emellett mechanikai védelmet nyújt a belső szerveknek, csökkentve a sérülések kockázatát esés vagy ütés esetén. Ez a réteg létfontosságú a test formájának és kontúrjainak kialakításában, mivel puhán párnázza a csontokat és ízületeket.

A bőr alatti zsírszövet szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában is. Az emberi test energiájának nagy része a zsírból származik, és azok a hormonok, amelyek az anyagcserét befolyásolják, befolyásolják a zsírszövet mennyiségét is. De a testünkben nem minden zsír egyforma. Az úgynevezett "rossz zsír" a túlsúlyos emberek hasüregében, a szervek körül található, és gyulladáskeltő anyagokat termel, ezzel növelve különböző betegségek kockázatát. Ezzel szemben a "jó zsír", testünk egyes részein korlátozott mennyiségű barna zsír. Az elfogadható zsír, amely a bőr alatti zsírszövetben helyezkedik el, fontos energiaforrásként szolgál vészhelyzetekben. Azonban a bőr alatti zsírszövet tárolókapacitása korlátozott, ezért túlzott kalóriabevitel esetén káros zsír rakódik le.

Tudtad?

A bőr a bőralja zsírszövete nélkül alig három, vele együtt akár húsz kilót is nyomhat.

Bőr alatti zsírszövet: cellulitisz

A bőr alatti zsírszövet minden embernél megtalálható, zsírlemezkékből épül fel, és ezeket rostos kötőszövet veszi körül. Nőknél elsősorban evolúciós okok miatt az ösztrogén hormon határozza meg a kötőszövet rostjainak elrendeződését, amelyek a bőrre merőlegesen futnak. Ez a szerkezet azt eredményezi, hogy a bőr minden kapcsolódási pontnál lefelé húzódik, míg a köztes területeken a zsírréteg felfelé buggyan ki, ami a bőr felületén domborulatokat és völgyeket hoz létre, hasonlóan egy steppelt matrachoz. Ennek a különleges felépítésnek az az oka, hogy terhesség alatt a nők gyorsan képesek legyenek zsírtartalékot felhalmozni.

Természetesen a férfiaknak is van bőr alatti zsírszövetük, de az eltér a nőkétől, ezért ritkán okoz hasonló esztétikai problémát. A férfiak kötőszöveti rostjai ugyanis nem függőlegesen (a bőrre merőlegesen), hanem átlósan és keresztben futnak. Ez a különleges rosthálózat átszeli a zsírt, ami egyfajta strukturális tartást biztosít, így még a több zsírral rendelkező férfiak is szilárdabbnak és keményebbnek tűnnek.

Illusztráció a cellulitiszről nők és férfiak esetén.
Cellulitisz a nőknél és a férfiaknál

A fentiek miatt a cellulitisz kezelésében sem az olcsó, sem a drága krémek és balzsamok nem bizonyulnak hatásosnak, mivel ezek nem szívódnak fel eléggé és nem hatolnak mélyen a zsírszövetbe, hogy átalakítsák a rosthálózatot. És az ígéretek ellenére sajnos a drága orvosi eljárások, mint a lézeres kezelés, rádiófrekvenciás terápia, fagyasztás, zsírbontó injekciók, vákuumos zsírbontás és sokkhullám-terápia szintén nem képesek ezt megtenni.

Néhány módszer azonban létezik a cellulitisz hatásainak mérséklésére. A zsírszövet csökkentésével a bőr alatti dudorok kevésbé válnak láthatóvá. Bár az izomépítés sem szünteti meg a cellulitist, az izmos alap esztétikusabb megjelenést biztosíthat. A mozgás és a masszázs, például a nyirokmasszázs, ideiglenesen csökkentheti a zsírszövetben felhalmozódott folyadékot, amely így simább bőrfelszínt ad. Az antioxidánsokban gazdag étrend, valamint a túlzott napozás és a dohányzás elkerülése pedig hozzájárulhat a kötőszövet rétegének feszességének megőrzéséhez. Tehát arctornára és sportolásra fel!


Próbáld ki a Joyo: Arctorna Mónival programot, most még 50% kedvezménnyel!