Hogyan őrizzük meg csontunk egészségét?

Mudra Móni
szépségegészség

A tudatos bőrápolás és az arcizmok edzettsége mellett, a csont sűrűsége is jelentősen befolyásolja az arc fiatalos kinézetét, egészségét és szépségét.

Szépséggel kapcsolatban keveset hallani a csontok szerepéről, pedig az arcon az erős és egészséges csontállomány nem csak a fogak szempontjából fontos. Erős, tömött csontkeret nélkül ugyanis a csontot körül fogó bőr lazább lesz, megereszkedik és könnyebben ráncosodik. Olyan ez, mint amikor kicsit kifogysz a tökéletesen passzoló ruhádból.

Hogyan változik a csont az évek előrehaladtával?

Életünk során csontjaink folyamatosan megújulnak, de új csontszövet a legnagyobb mennyiségben 20-25 éves korunkban képződik. Ez a folyamat a növekedési időszakban a legintenzívebb, és az életkor előrehaladtával egyre lassul. Miközben a csontképző sejtek csontállományt hoznak létre, csontfaló sejtjeink folyamatosan pusztítják a csontszövetet. 30-40 éves kortól a falósejtek működése lesz a domináns, ezért a lassuló csontképzési folyamatban a csontok fokozatosan elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat.

A női nemi hormon (ösztrogén) segíti a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba, ezért a nőknél a menopauza miatt a csontsűrűség csökkenése még fokozottabb lehet. Az izom tömegének és erősségének csökkenése is hatással van a csontokra: a kisebb izomterhelés miatt azok még kevésbé lesznek ellenállóak és tovább gyengülhetnek.

Mi történik az arcon a csont változásával?

A csont állomány csökkenésével az orr és az áll környékén a csontok elkezdenek visszahúzódni, aminek következtében előre tolódik az állkapocs és megváltozik az arc alsó vonalának a tartása. Visszahúzódnak a fogak is, amitől az arc beesettnek és idősebbnek néz ki. A csontok változásával kiszélesednek a szemüregek, aminek hatására megjelennek a szem alatti karikák.

A csontállomány folyamatos csökkenése egy természetes biológiai folyamat, amit megállítani sajnos nem lehet, de ha célzott edzésekkel, egészséges és tudatos étrenddel támogatjuk a szervezetet, a csontritkulást nagymértékben lelassíthatjuk.

Mit tehetünk a csontok egészségéért?

Az első és legfontosabb amit tehetünk, az a rendszeres sport, ugyanis az izomerősítő (főleg súlyzós) gyakorlatok jelentősen serkentik a csontképzést.

A kalcium a csontok egyik fő építőköve (a szervezetünkben található kalcium 80%-a itt raktározódik), ezért fontos, hogy elegendő mennyiségben jutassunk a szervezetünkbe, mégpedig ha lehet, akkor természetes formában. A tej és a tejtermékek kiváló források, de a zöld leveles zöldségek, mandula, vagy szójatermékek is tartalmaznak kalciumot.

Szintén fontos a nagyobb mennyiségben omega 3 zsírsavat tartalmazó növényi olajok fogyasztása (például a len, vagy a repceolaj), melyekkel jelentősen javíthatod a D-vitamin felszívódását. A D-vitamin ugyanis segíti a kalcium felszívódását és beépülését.

A K-vitamin és a magnézium szintén kiemelkedő szerepet játszik a csontsűrűség megőrzésében, a cink pedig aktivizálja a csontképzést. Az antioxidánsok, mint például a C-vitamin és az E-vitamin a porcok és a kötőszövetek egészségének megtartásában segítenek.

A mozgás és a helyes táplálkozás mellett az arcizmok erősítésével és az arc keringésének fokozásával együttesen támogatjuk a csontok egészségét hosszú távon az arcon is.


Próbáld ki a Joyo: Arctorna Mónival programot, most még 50% kedvezménnyel!