A mélylégzés titkos hatása: avagy hogyan méregtelenítsünk egyszerűen?

Mudra Móni
egészségszépségrelaxációjoyo

A szervezetben felhalmozódott méreganyagok hamar meglátszanak a bőrön is. Ilyenkor a bőr fénytelenné, szürkéssé, rugalmatlanabbá válik, és gyakran megjelennek pattanások, gyulladások, szem körüli duzzanatok vagy sötét karikák. Érdemes ezeket a jeleket komolyan venni, hiszen a felhalmozódott méreganyagoknak nemcsak a szépségre, de az egészségre is romboló hatásuk van.

A szervezet méregtelenítő szervei mellett a nyirokerek feladata, hogy a test szöveteiben és a sejtek közötti résekben lévő folyadékot, a nyirkot, visszajuttassák a vénás rendszerbe. A szervezet méregtelenítő szervei mellett a nyirokerek feladata, hogy a szövetekben és a sejtek közötti résekben lévő folyadékot, a nyirkot, visszajuttassák a vénás rendszerbe. Útközben a nyirokcsomók megszűrik ezt a folyadékot a kórokozóktól, a méreganyagoktól és a sejtek bomlástermékeitől.

Inaktív életmód esetén a nyirokerekben a folyadék lassan és passzívan áramlik, mert nincs olyan szerv amely keringtesse, így elsősorban a környező izmok összehúzódásainak hatására működnek csak megfelelően. Ezért rendkívül fontos szépségünk és egészségünk érdekében kellő tudatossággal gondoskodni a kielégítő nyirokkeringetésünkről.

A legjobb mód a keringés fokozására a rendszeres sport, arctorna, test- és arcmasszázs, a hideg és a meleg zuhany váltakoztatása, de tudatos légzéssel is hatékonyan stimulálhatjuk a nyirokkeringést. A mély és tudatos légzés ösztönzi a mellkasban és a hasüregben lévő nyomásváltozásokat, amelyek hozzájárulnak a nyirokfolyadék mozgásához a testben.

A nyirokkeringés fokozása mellett a légzés tudatos gyakorlásának sok más előnye is van, például nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a szorongást, javítja a koncentrációt, lazítja a túlfeszült izmokat (a mimikai izmokat is, melyek a ráncok kialakulásáért is felelősek), oxigénnel látja el a szerveinket, valamint növeli a szellemi és fizikai teljesítményünket is.

legzes-nyirokkeringes-meregtelenites

Íme két egyszerű légzőgyakorlat, amit érdemes beépítened a napi rutinodba a rendszeres aktivitás mellé:

Hasi légzés

Keress egy nyugodt helyet, ülj le egy kényelmes székbe, amely függőlegesen tartja a derekadat. A talpak érjék a talajt. (Ha van rá lehetőséged fekve is végezheted a gyakorlatokat.) Egyik kezed tedd a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra. Kezdj el lélegezni az orrodon keresztül lazán, egyenletesen. Figyelj arra, hogy minden belégzéskor a hasad emelkedjen – mintha oda töltenéd a levegőt –, a mellkason lévő kéz szinte alig mozduljon. Kilégzéskor a has süllyed, a mellkas pedig szinte mozdulatlan. Eleinte 2-3 percig végezd csak a gyakorlatot, majd fokozatosan növelheted az időt!

Mellkasi légzés

Csak a mellkas vesz részt a feladatban, a has és a vállak nem mozdulnak. Vegyél nagy levegőt (belégzéskor a mellkas előre emelkedik), tartsd bent 2-3 másodpercig, majd lassan fújd ki! Ismételd ezt néhány percig!

A két légzőgyakorlatot nem szükséges egymás után végezni, de mindenképpen hasznos, ha naponta legalább az egyiket megcsinálod.

Hagyd, hogy a légzésed természetes legyen, ne erőltesd túl! Figyeld meg a gyakorlat előtti és utáni változást a közérzetedben. Jó gyakorlást!


Próbáld ki a Joyo: Arctorna Mónival programot, most még 50% kedvezménnyel!