Így alakíts ki új szokásokat könnyedén

Mudra Móni
motiváció

Az amerikai szerző, James Clear Atomi szokások című könyvében olyan módszereket kínál, amelyek segítségével hatékonyan formálhatjuk szokásainkat. Clear szerint minden hosszú távú siker mögött apró, láthatatlan változások sorozata áll. Íme néhány kulcsfontosságú tanács a könyvből, hogy hogyan alakíthatjuk ki új szokásainkat.

1. Légy konkrét

A célkitűzés legfontosabb eleme az, hogy tisztában legyünk azzal, pontosan mit akarunk elérni. Ez igaz a szokásokra is. Ne csak azt mondd, hogy szeretnék többet olvasni, hanem legyél konkrétabb, mint például: szeretnék minden nap 20 percet olvasni reggel 7 és 7:20 között.

2. Kezdj apró lépésekkel

A szokás kialakítása nem magassági rekordok megdöntéséről szól, hanem a következetességről. Kezdd a lehető legkisebb lépéssel, amit szinte mindig meg tudsz tenni, és szépen lassan növeld a mértéket. Ha például többet szeretnél olvasni, ne rögtön egy egész könyvet akarj elolvasni, hanem kezdd azzal, hogy minden nap elolvasol egy oldalt, majd növeld a számot, ahogy haladsz.

3. Tedd vonzóvá az új szokásokat

Az agyunk úgy van programozva, hogy előnyben részesítse az azonnali jutalmakat. Érdemes ezt kihasználni egy új szokás kialakításánál is. Ha például szeretnél többet mozogni, találj olyan tevékenységet, ami önmagában is örömet okoz, mint például a tánc, a kerékpározás, a természetben sétálás vagy játékok.

4. Tedd könnyűvé az új szokásokat

Ahhoz, hogy egy új szokás kialakuljon, el kell kerülni a felesleges akadályokat. Én például mindig este szoktam arctornázni az esti bőrápolási rutinom után, elalvás előtt. Vagy például ha reggelenként szeretnél meditálni, készítsd elő a helyet és az eszközöket előző este, hogy reggel már semmi se állhasson az utadba.

5. Tarts ki

A szokások kialakítása időigényes folyamat, melyet kitartás és hosszú távú elkötelezettség jellemez. Sokszor hajlamosak vagyunk a kezdeti szakaszban feladni, ha a végzett munka nem hoz azonnal látható eredményeket. Az eredmények csak akkor jelennek meg, ha az erőfeszítések elérnek egy bizonyos pontra. Ezt gyakran "áttörési pontnak" is nevezik.

Például, ha valaki fogyni szeretne és elkezd edzeni, először lehet, hogy nem lát azonnali eredményeket. Napok, hetek, vagy akár hónapok is eltelhetnek, anélkül, hogy észrevenné a változást. De a háttérben az edzés és az egészséges étkezés szokásai fokozatosan halmozódnak, ami előbb-utóbb látható eredményekhez vezet.

Ezért fontos, hogy ne adjuk fel, ha nem látjuk az azonnali eredményeket. Ha kitartunk és következetesen dolgozunk a céljainkért, akkor a háttérben halmozódó eredmények végül áttörnek és megmutatkoznak. Ez a türelem és a kitartás gyakorlásának fontosságát hangsúlyozza a szokások kialakításában.

Az is fontos, hogy ünnepeld a kisebb győzelmeket is az utazás során. Minden nap, amikor betartod az új szokást, lépést teszel a hosszú távú céljaid felé. Ezek a kis sikerek segítenek fenntartani a motivációt és elősegítik a kitartást.

A kitartás kulcsa a türelem és a megértés. Tudd, hogy a szokások kialakításához nem mindig vezet egyenes út. Lesznek nehéz napok, de ezek nem jelentenek kudarcot. Amennyiben tovább lépsz a nehézségeken és újra elkezded a szokást, már is győztes vagy.

Összefoglalva, az új szokások kialakításának legfontosabb eleme a kitartás. Az eredmények nem mindig azonnal láthatóak, de az állandó és következetes erőfeszítés hosszú távon meghozza majd a gyümölcsét. Tarts ki, ünnepeld a kisebb győzelmeket, és légy türelmes magaddal az új szokások kialakításának útján!


Próbáld ki a Joyo: Arctorna Mónival programot, most még 50% kedvezménnyel!